-Alle kan se og lære av det Ingeborg-nettverket gjør, og tenke på å fremme rørleggerfaget, kvalitet, yrkesstolthet og fagpersonen. Dere har vært superflinke, sier Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp AS. Foto: Rørkjøp 
Sist oppdatert: 07-06-2023  Norsk Byggebransje, strategisk partner til Ingeborg-nettverket

Faget trenger flere kvinner!

-Med fare for å erte på meg alle mannlige rørleggere, har kvinner generelt en tendens til å være litt flinkere på detaljer enn hva menn er. Det er absolutt ikke feil i et yrke hvor kompleksiteten er den største av alle håndverksfag.

-Dette er et fag som trenger kvinner, sier Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp AS.

Gullpartner siden 2020.

-Vi satser på Ingeborg-nettverket og fant det helt naturlig å gå rett inn på øverste nivå i det som er et utrolig prisverdig tiltak. Nettverket driftes av ildsjeler som bruker mye av sin fritid på jobben som legges ned, da bør vi som representerer bransjen gjøre alt vi kan for å understøtte det.

-Rørbransjen har vært og er mannsdominert. Den jobben som Ingeborg-nettverket legger ned for å jobbe med kjønnsbalanse er imponerende. I 2023 vet vi alle at mangfold og kjønnsbalanse i enhver bransje bidrar til et bedre arbeidsmiljø.

-For oss var det eneste riktig valget å støtte dem med de ressurser vi kan, først og fremst økonomisk. Samtidig ønsker vi som kjede å lære og få kunnskap .

-Rørkjøp er en kjede med mange nasjonaliteter representert, det er både spennende og utfordrende. Det som er klart er at diversitet avler kreativitet og fremdrift.

-Vi som kjede har ikke helt visst hvordan vi kan jobbe fornuftig for å forbedre kjønnsbalanse og inkluderende arbeidsliv uten å bruke sunn fornuft, og logisk tankegang. Gjennom nettverket får vi tips, råd og metoder som gjør at det er lettere å integrere tankesettet i hverdagen.

Fantastiske pådrivere

-Ingeborg-nettverket gjør og har gjort en fantastisk jobb som beviselig fungerer! Dere er utrolig til å inspirere mennesker i alle aldre til å være med å fronte rørfag. Resultatet ser vi tydelig gjennom økte søkertall og økt interesse for faget på alle mulige måter.

-Alle kan se og lære av det Ingeborg-nettverket gjør, og tenke på å fremme rørleggerfaget, kvalitet, yrkesstolthet og fagpersonen. Dere har vært superflinke!

-Mentorprogrammet et veldig bra tiltak. Jeg var heldig å få være mentor for Marie Linn Havsgård, som i dag sitter i styret til nettverket.

-Det var veldig morsomt og på en artig måte ganske utfordrende. En frittalende, utadvendt bergenser utfordret meg på mange områder, men jeg tror det var gjensidig. Takket være mentorprogrammet til Ingeborg-nettverket har vi utviklet et godt forhold og jeg betrakter henne som en venn i dag.

-Den opplevelsen har bidratt til at vi har etablert et mentorprogram i Rørkjøp, som primært er målrettet mot å hjelpe bedriftene i kjeden til å bli flinkere på alle driftsområder.

Rørkjøp 24 år
-Rørkjøp ble etablert i 1999 av fem rørleggerbedrifter som ville kjøpe inn varer sammen. Allerede da
bestemte de seg for å ta felles kredit ansvar, det gjør vi fortsatt den dag i dag.

-Pr i dag er vi 444 medlemsbedrifter med ca 1 700 rørleggere ansatt over hele landet. Gjennomsnittsbedriften har 4 ansatte, mens de største bedriftene har rundt 20 til 25 ansatte.

-Kjeden eies 100% av rørleggerne i kjeden og vi som jobber for kjeden er ansatt i organisasjonen. Morselskapet har etablert to datterselskap, det første Rørkjøp Nett, er et digitalt selskap som ble etablert i forbindelse med vår egen nettsatsing.

-De medlemsbedriftene som ønsker nettbutikk får det gjennom Rørkjøp Nett. Det andre datterselskapet som ble etablert i år, er Maskinentreprenør 1.

-Vår slogan er: Det beste valget. Det forplikter på alle plan, som arbeidsgiver, som kjede, rørlegger, ovenfor hverandre, kunder, leverandører og partnere.

-Vi er strenge på kvalitet og selektive på hvem som får bli medlemmer i kjeden. Rørkjøp er som en familie, kjernefamilien sitter her på kontoret, storfamilien er alle våre medlemsbedrifter, leverandører og partnere. Ingeborg-nettverket er også en del av familien vår.

Følg oss på LinkedIn

Hvordan jobber Rørkjøp med mangfold?

-Vi er i startgropen på mange måter, for å finne ut hvordan vi kan jobbe mer målrettet og detaljert med kjønnsbalansen. Når det er sagt, har vi stort fokus på å fremme rørleggerfaget, kvalitet og rørleggeren som fagperson. Det bruker vi mye ressurser på.

-Vi må fremme faget på en måte som gjør at flere tenker på rør som et spennende fag og en kul bransje, uavhengig av kjønn. De som ønsker å bli rørlegger må vite at de står overfor flere utfordringer enn alle de andre håndverksgruppene.

-Se for deg alle håndverksgrupper parkere sine servicebiler ved siden av hverandre utenfor en byggeplass. Rørleggerbilen veier nesten 1 tonn mer enn de andre. Fordi rørleggerfaget er mye mer komplekst og har utrolig mange flere utfordringer knyttet til faget sitt.

Jantelov, dumskap og dårlig oppdragelse

-Det er enkelt å fremme faget vårt, for det er så utrolig mange dyktige mennesker i bransjen. Samtidig må vi bli flinkere til å løfte frem og støtte damene i bransjen. Takket være året med Marie Linn som mentee har jeg fått innsyn i hvordan kvinner behandles i denne bransjen.

-Jeg blir forbannet over at det fremdeles finnes menn - selv i yngre alder - som er oppdratt så dårlig at de ikke kan behandle kvinner med respekt, det er nesten så jeg ikke forstår det.

-Det er en blanding jantelov, dårlig oppdragelse, dumskap, prestige og redsel.

-Oppførsel som dette bekrefter at vi trenger Ingeborg-nettverket og vi som representerer lederskapet i bransjen må ta til ordet, og støtte det viktige arbeidet Ingeborg-nettverket gjør, avslutter Olsen. Gullpartner Rørkjøp er en landsdekkende rørleggerkjede bestående av mer enn 440 rørleggerbedrifter. Samlet har vi over 1700 rørleggere og er representert i alle landets fylker. Les mer