- Jeg begynte som rørleggerlærling i GK Rør Trøndelag i august 2021, etter at jeg fattet interesse for yrket mens jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg visste at jeg ville ha et praktisk yrke og synes rørfaget så interessant ut. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 07-07-2023  Tekst: Norsk Byggebransje, strategisk partner til Ingeborg-nettverket 

Stolt Ingeborger og rørleggerlærling

Julie Forseth er rørleggerlærling i GK Norge og skal ta svenneprøven i oktober 2023. Vi møtte den blide unge damen i Trondheim, da vi fikk være med ArmaturJonsson på Ingeborg-turne. Samme dag som hun - som første kvinne - vant Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger.

- Dette er historisk. Ikke bare er det første gang en kvinne som vinner, men det var to kvinner som konkurrerte om å kvalifisere seg til NM, sier fagleder på rør i GK, Hans-Petter Faaness. Les mer hos GK.

Forseth skal representere Midt-Norge i NM for rørleggerlærlinger som arrangeres under Bygg Reis Deg messen 18-21 oktober 2023.

Foto: Privat

-Jeg begynte som rørleggerlærling i GK Rør Trøndelag i august 2021, etter at jeg fattet interesse for yrket mens jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg visste at jeg ville ha et praktisk yrke og synes rørfaget så interessant ut.

- Egentlig litt tilfeldig at jeg kom på akkurat det.

- Jeg gikk VG1 bygg og anlegg og VG2 på KEM (klima, energi og miljø) og har vært heldig å få jobbe hos GK- rør i alle praksisperiodene.

Hva er det mest positive med jobben din?

- Jeg får brukt både kroppen og hodet i en veldig variert arbeidsdag. Det er bra miljø på jobb og mange interessante arbeidsoppgaver.

Foto: Privat

Hva har vært den største overraskelsen med yrkesvalget?

- At «alle» kan få det til. Man må ikke være stor og sterk for å bli rørlegger, selv om det selvsagt er en fordel å være fysisk sterk. Jeg har også funnet ut at det handler mye om vilje, motivasjon og interesse.

Hva kunne du ønske at du visste om yrket før du valgte yrket/utdannelsen?

- Det er ikke «skummelt» å være dame i yrket. Man blir godt tatt imot og det blir tilrettelagt der det er nødvendig f.eks med tanke på arbeidstøy.

- Jeg vil absolutt anbefale flere kvinner å velge rørfaget, det er et kjempefint og variert yrke.

Julie Forseth og kollega Svenn Johnny Andersen (t.v.) Foto: Privat

Har du noen råd til de som er nysgjerrige på rørleggeryrket?

- Prøv det å se om det er noe for deg. Snakk med ditt lokale opplæringskontor, ta kontakt med Ingeborg-nettverket og/eller be om å få hospitere hos en lokal rørleggerbedrift i noen dager.

- Ingeborg-nettverket ble jeg oppmerksom på allerede på videregående. Det er en fantastisk arena hvor man blir kjent med andre damer i bransjen på tvers av bedrifter.

- Det gir en trygghet å ha et fellesskap hvor vi opplever ting sammen og står sammen når det trengs. Samlingen gjennom ArmaturJonsson er et eksempel på en type arrangement jeg ikke ville opplevd uten Ingeborg-nettverket.

- En fin kveld med faglig påfyll og sosialt samvær sammen med kjente og ukjente damer i samme bransje, med samme lokale tilhørighet, avslutter Forseth.