Emilie Haugset og Jostein Larsen. Foto: VB
Sist oppdatert: 11-02-2023. Saken er tildigere publisert på VB Bloggen

Fra lærling til rørlegger

Veien til å bli rørlegger kan være krevende, men også spennende, lærerik og morsom. Her kan du lese historiene til to VB Rørleggere.

Skulle aldri bli rørlegger

Emilie Haugset skulle aldri bli rørlegger, men når man har en far som er rørlegger endte det likevel med at hun fulgte i hans fotspor. Hun søkte og kom inn på bygg- og anleggslinja på Fosen videregående skole, hvor hun gikk første året. Andre året gikk hun Klima-, energi- og miljøteknikk på Brundalen videregående, før det var på tide med lærlingtid.

Tung, men lærerik lærlingtid

Lærlingtiden ble ikke bare en dans på roser. Dessverre trivdes hun ikke i den første bedriften hun fikk lærlingkontrakt hos, og valgte derfor å avslutte kontrakten tidlig. Heldigvis hadde hun ordnet seg ny lærlingplass og startet i en ny bedrift hvor hun trivdes veldig godt. Dessverre ble heller ikke dette så langvarig.

Da hun måtte ta den kjedelige telefonen til arbeidsgiver for å fortelle at hun hadde mistet førerkortet ble de enige om å avslutte arbeidsforholdet, da jobben krevde stor grad av selvstendighet.

Heldigvis fikk hun seg fort en annen lærlingplass denne gangen også, og til slutt besto hun lærlingtiden og kunne endelig kalle seg rørlegger.

Til tross for en krevende lærlingtid ville hun ikke vært foruten alle opp- og nedturene:

– Jeg sitter igjen med erfaring andre bare kan drømme om, og selv om det har vært en tung vei er jeg glad for alt jeg har lært. Jeg har virkelig lært meg å komme ut av noen kniper. Det har vært viktig å ha en positiv tilnærming og tenke at alt er god læring, selv om det ikke er så gøy akkurat der og da, sier hun.

Variert arbeidsdag og godt miljø

I dag jobber hun for Harald Larsen Rørlegger i Gauldal og stortrives.

– Det er artig å være rørlegger utenfor byen fordi du får vært borti mye forskjellig og arbeidsdagene er veldig varierte. Jeg har blant annet fått jobbe med sprinkling, avløp, minirenseanlegg, trykkanlegg og varmeanlegg. Ingen dag er lik, og det trives jeg veldig godt med.

At bedriften er medlem av VB er et stort pluss for Emilie. Det store apparatet rundt bedriften sørger for gode muligheter til å utvikle seg innenfor faget, inspirerende samlinger og følelsen av å være en del av noe større.

– Også digger jeg all profileringen. Jeg har virkelig lyst til å bære VB-logoen. Du ser meg faktisk oftere med VB-klær enn noe annet, ler hun.

Aldri aktuelt å bli noe annet enn rørlegger

For Jostein Larsen var det aldri noe tema å bli noe annet enn rørlegger. Faren, Harald Larsen, startet opp rørleggerbedriften Harald Larsen Rørlegger i 1988, og helt siden barneskolen har Jostein vært med pappa på jobb hver gang muligheten bød seg.

Da tiden kom for utdanning gikk Jostein først ett år teknisk byggfag, men kom ikke inn på førstevalget for 2. året. Etter noen runder i tenkeboksen ringte han til Rissa Videregående som heldigvis hadde en ledig plass på rørleggerlinja en uke før skolestart.

Dette viste seg å bli hans beste år i utdanningen. Her møtte han gode lærere som ga elevene oppgaver som ga mestringsfølelse og mye læring.

Lærlingtiden ble naturligvis i familiebedriften, hvor han fort fikk føle på den gode følelsen av selvstendighet og mestring. Nå driver han bedriften sammen med broren, og trives godt.

– Jeg har hatt det artig hele veien gjennom lærlingtiden frem til her jeg er i dag. Jeg liker å drive med rørleggeryrket, og er glad for at jeg får drive med mange varierte oppgaver hver uke, sier han.

Viktig å satse på lærlinger

Han syns det er viktig at rørleggerbedrifter satser på lærlinger og tar ansvaret på alvor. Selv tar han stadig inn nye lærlinger. Tilgang til kompetansesenteret er en av godene Jostein setter stor pris på å få ved å være medlem av VB.

– Som lærling i VB får man gode holdninger inn fra start, og vi som skal følge opp har et godt apparat rundt oss så det blir best mulig for både oss og lærlingen. I tillegg er det et veldig godt samhold i VB, både mellom menneskene og bedriftene. Det ville jeg ikke vært foruten.

Vil du vite mer om rørleggeryrket og mulighetene som finnes? Les mer på vår temaside for deg som vil bli rørlegger i VB her!